Παγώνουν οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις

Παγώνουν οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις

Αρ. Πρωτ. 6657/25.02.2010

Προς Υπουργό:

Οικονομικών

Από μια θηλιά κρέμονται αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, εντολή που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών προς τις Δ.Ο.Υ., για αναστολή των πληρωμών των επιστροφών ΦΠΑ. Την δεδομένη οικονομική περίοδο, με έντονα οικονομικά προβλήματα, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πτώχευση, μετά από την απαράδεκτη αυτή ενέργεια του αρμόδιου Υπουργείου. Συγκεκριμένα η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή στους εφοριακούς υπαλλήλους να παγώσουν τις επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία.

Αντιλαμβανόμενοι, λοιπόν ότι τα δημόσια έσοδα ήταν πενιχρά το μήνα Φεβρουάριο και μπροστά στην προβλεπόμενη επιδείνωση της κατάστασης τον προσεχή Μάρτιο, παγώνουν οι επιστροφές ΦΠΑ, προκειμένου να εμφανίσει το αρμόδιο Υπουργείο μια ωραιοποιημένη εικόνα για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας προς το εξωτερικό. Προσφεύγει, λοιπόν, στην προσφιλή αυτή τακτική, αδιαφορώντας για τις δυσμενείς συνέπειες που προκαλούνται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τα πρόσθετα βάρη που επωμίζονται.

Αυτό όμως που τελικά καταφέρνει το Υπουργείο Οικονομικών, με την αιφνιδιαστική του απόφαση, είναι να επιδεινώσει την ακόμη πιο δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Η βιωσιμότητά τους απειλείται, ο οικονομικός προγραμματισμός στον οποίο είχαν προχωρήσει, ανατρέπεται άρδην και τα βάρη, που προστίθενται, επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη τους κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο δεν καλύπτονται οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, ούτε γεμίζουν τα άδεια ταμεία. Αντιθέτως, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά  η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης της χώρας μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Είναι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου η ανάκληση της απόφασης αυτής, που φέρει σε δεινή θέση τις επιχειρήσεις;

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο τουλάχιστον να προβεί σε συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ, με ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς το δημόσιο, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων;

Απάντηση Υπουργείου